Ga naar de inhoud

Facebook Ads: bericht promoten of advertentie maken

Social Media

Social mediakanalen zijn onwijs handige platformen om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen. Door jouw bericht te promoten of advertenties in zetten bereik je meer mensen, maar behoren die allemaal tot jou doelgroep? In dit blog vertellen we meer over Facebook Ads en de welbekende promoot bericht knop.

Facebook is het grootste sociale netwerk wereldwijd. Dagelijks maken ongeveer 7,1 miljoen Nederlanders gebruik van het netwerk. Een ideale plek dus om als bedrijf actief te zijn wanneer je besluit om social media in te zetten als onderdeel van je online marketing. 

Bericht promoten of Facebook Ads inzetten voor meer bereik?

Om te beginnen zijn er drie manieren om een advertentie te maken op Facebook, namelijk:

  1. Door op ‘bericht promoten’ te klikken
  2. Door naar advertenties te gaan in de menubalk 
  3. Door de business editor van Facebook te gebruiken

Alle drie de manieren leveren visueel hetzelfde eindproduct op. Er word een Facebook advertentie getoond. Je betaald per interactie of click aan facebook en zo kan je voor een vastgesteld budget jouw doelgroep bereiken binnen het Facebook netwerk.

Als het eindproduct visueel gelijk is, dan zou je denken dat het niet uitmaakt hoe je de advertentie aanmaakt. Verrassend genoeg maakt het een groot verschil; door bepaalde instellingen te gebruiken, kan je wel de doelgroep bereiken die je voor ogen had.

De gemakkelijkste weg: bericht promoten button

Het promoten van een Facebook-bericht is eenvoudig en erg verleidelijk, omdat het snel ingesteld is. Het enige wat je hoeft te doen, is op de knop ‘bericht promoten’ klikken, een paar target- en budgetopties invullen en je bent ready to go!

Als je kiest voor het promoten van een reeds geplaatst bericht wordt het, afhankelijk van welk budget je kiest, frequenter en aan meer mensen vertoond in de nieuwsfeed.

Wat veel ondernemers vervolgens waarnemen is dat de impact van hun gepromote bericht niet de gewenste resultaten opleveren als waar zij op hadden gehoopt. Hierdoor verliezen veel ondernemers hun vertrouwen in facebook als marketing-tool.

Beperkingen van de promoot bericht button

De reden hiervoor is vaak te wijden aan het geringe aantal opties bij het instellen van een gepromoot bericht.

Het promoten van een Facebookbericht is een manier om direct meer betrokkenheid te creëren voor mensen die je Facebookpagina al volgen. Maar let op! Wil je nóg meer sturing geven aan wie je wilt bereiken, dan is het promoten van een bericht best wel beperkt.

  • Je kunt maar uit een paar doelgroepen kiezen. Meestal zijn dat je volgers, de vrienden van je volgers en een doelgroep op basis van leeftijd, geslacht en woonplaats
  • Je kunt niet aangeven waarvoor je jouw advertentie wil optimaliseren: wil je bijvoorbeeld meer likes of juist meer kliks naar je website?
  • Zodra het bericht gepromoot is, kun je het niet meer tussentijds aanpassen

Dit zijn slechts enkele beperkingen, maar wel al een aantal factoren die in grote mate bepalen of jouw bericht succesvol gaat zijn. Wat adverteerders vervolgens merken, is dat de advertenties niet goed scoren. Er is te weinig resultaat. De volgende stap is opgeven en hard roepen dat ‘bericht promoten’ niet werkt. 

Dan komt natuurlijk de grote vraag werkte de promoot button niet, of diende het niet het beoogde doel?

Facebook Ads maken, voor meer succes

Het maken van een volledige advertentiecampagne op Facebook is stuk tijdrovender dan het promoten van een bericht. Maar het goede nieuws is dat alles meetbaar is en de resultaten overzichtelijk worden weergegeven op campagne-, advertentieset- en advertentieniveau. Als je een campagne wil maken, ga je naar het advertentiebeheer in de Facebook-bedrijfsmanager, of door gebruik te maken van de business editor.

Doel van de campagne vaststellen

Als je aan de slag gaat met Facebook-advertenties, moet je een doel voor je advertentie hebben. Je kunt advertentiedoelstellingen kiezen binnen Facebook ad manager. Enkele voorbeelden zijn het opbouwen van merkbekendheid, het genereren van betrokkenheid van een bestaand bericht en het maximaliseren van verkeer naar de website.

  • Welk advertentiedoelstelling ga je inzetten voor je advertentie?
  • Hoe richt je de advertentieset in? Denk aan doelgroep, plaatsingen, budget en planning
  • Hoe geef je de advertentie vorm? Denk aan identiteit, indeling, media en tekst

Wie is je doelgroep?

Hoe omschrijf je jouw ideale klant? Je kunt je doelgroep bepalen op basis van locatie, leeftijd, geslacht, beroep, interesses en meer. Hoe specifieker je bent met het bepalen van jouw doelgroep, hoe beter de advertentieresultaten zullen zijn.

Wat is je advertentiebudget?

Kies bij het inplannen van je ‘Ad’ voor looptijd-budget, zodat je vooraf weet hoeveel je gaat uitgeven en hoe lang de advertentie zal lopen. Vergeet niet dat wanneer je een Facebook-advertentiecampagne opzet, je deze na 48 uur moet checken om te zien wat de relevantiescore is. Als deze te laag is, kun je de advertentie bijsturen door bijvoorbeeld de tekst iets te wijzigen, een andere afbeelding in te laden of de doelgroep aan te passen. Advertenties zijn niet iets wat je één keer kunt instellen en kunt vergeten. Ze vereisen constante optimalisatie en enige kennis van hoe je het tussendoor kunt bijsturen.

Facebook Pixel: meten is weten

Met behulp van de Facebook-pixel analyseer en meet je de effectiviteit van je advertenties. De Facebook-pixel gebruik je om inzicht te krijgen in welke acties mensen uitvoeren op je website en welke doelgroepen interessant zijn om te bereiken. Dankzij de Facebook pixel kun je:

  • De juiste mensen bereiken
    Vind nieuwe klanten of mensen die een specifieke pagina hebben bezocht of een gewenste actie op je website hebben uitgevoerd. Maak een vergelijkbare doelgroep om meer mensen te bereiken die lijken op je beste klanten.
  • De verkoop stimuleren
    Stel automatisch bieden in om je te richten op mensen die het waarschijnlijkst een actie zullen uitvoeren die belangrijk voor je is, zoals het doen van een aankoop. Bekijk hoe je je advertentiesets optimaliseert voor conversies.
  • Je advertentieresultaten meten
    Krijg inzicht in hoe succesvol je advertentie is door te bekijken welke acties een direct gevolg zijn van je advertentie. Je kunt gegevens zoals conversies en verkopen bekijken. Ontdek welke gegevens je kunt zien op je Facebook-pixelpagina.

Tot slot

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog beseft dat er meer bij een Facebook campagne komt kijken dan enkel kiezen van een leuke afbeelding en het uit de mouw schudden van interesses om te gebruiken als targeting. Besteedt genoeg aandacht aan de campagne en neem de tijd voor de creatie van het advertentiemateriaal, het uitdenken van de doelgroep(en) en de uiteindelijke setup. Vergeet dus ook niet om ook alvast na te denken over de opvolging van je Facebook campagne. Hoe ga je de geïnteresseerde doelgroep warm houden? Op welke manier ga je deze groep opnieuw bereiken? Zorg dat je op tijd aan de slag gaat met deze vragen en het opbouwen van segmenten en doelgroepen in Analytics en AdWords. Dit zal je uiteindelijk helpen om het maximale uit je Facebook campagne te kunnen halen.

Relevante blogs:

blue slice, Pastoor van den Bergstraat 5, 1921XN Akersloot, Nederland

© 2019 - 2022 - blue slice

Beoordelingen door klanten:

error: