Meteen naar de inhoud

Google's PageSpeed, hoe werkt het?

Technologie

Google heeft enige tijd geleden een belangrijke update doorgevoerd, wellicht is het je opgevallen in Google Search Console. In deze update is de PageSpeed Insights tool geïntroduceerd, tezamen met de Mobile first index update. Hierdoor hebben websites die mobile ready zijn en snel laden prioriteit boven websites die hier niet aan voldoen.

Google is de zoekmachinegigant van dit moment en dit zal voorlopig ook wel zo blijven. Hierdoor bepalen zij wie er wel of niet wordt weergegeven in hun zoekmachine en op welke positie de websites wordt gepositioneerd. Maar hoe zorg jij er nou voor dat jij voldoet aan de nieuwe standaard van Google? Zodat jij voortaan ook hoog in Google staat.

Mobile is de nieuwe standaard

Voorheen indexeerde Google websites aan de hand van de desktop-versie van jouw website. Na de mobile first update van Google is dit dus veranderd. Met de speed update geeft Google in principe alleen maar aan dat de laadsnelheid van jouw mobiele website belangrijker is geworden voor de ranking in de zoekmachine. 

Wanneer is een website traag?

Om te beginnen is het van groot belang om duidelijk te weten wat ‘langzaam’ en ‘snel’ is. Dit is in de afgelopen jaren namelijk nogal veranderd. 

Een eenduidig antwoord op de vraag wat een langzame website is, kan moeilijk gegeven worden. Gelukkig zijn er wel algemene richtlijnen. Uit onderzoek van web usability guru Jacob Nielsen blijkt dat interrupties van maximaal 1.0 seconde acceptabel zijn om in de ‘flow’ van een handeling te blijven.

Tevens schotelt Google ons streefgetallen voor, geëxtraheerd uit de enorme hoeveelheid door hen verzamelde data. Want zeg nou zelf, wie kent de gebruiker nou beter dan zoekmachinegigant zelf. Volgens Google wordt een website als langzaam ervaren wanneer de laadtijd meer dan 1.5 seconde bedraagt. Waarbij laadtijd wordt gemeten vanaf de actie van de gebruiker totdat de pagina volledig geladen is. Deze waarden zullen waarschijnlijk op termijn nog wel veranderen, tenminste wel als het aan Google ligt. Googles visie op dit onderwerp is een wereld waarin het web ‘instant’ is, zoals beschreven in Google’s Gospel of Speed.

Kortom, een website laadt bij voorkeur binnen 1,5 seconden. Maar wat nou als dit langer duurt? Wat is de impact daarvan op de zoekmachine-ranking, gebruikerservaring en het bedrijfsresultaat?

Gevolgen voor de zoekmachine-ranking

De gevolgen van een langzame website beginnen al bij de ranking in de zoekmachine. Anderhalf jaar geleden kondigde Google aan dat de snelheid waarmee een website wordt geladen een belangrijke ‘rankingsfactor‘ is geworden. Maar toch zien wij nog veel websites die niet hoog scoren op snelheid. En dat is zonde! Websites scoren hierdoor niet alleen lager in de organische zoekresultaten maar ook in het advertentienetwerk van Google. De kwaliteitsscore van advertenties wordt mede bepaald door de laadsnelheid van de landingspage. Met andere woorden: een langzame website heeft direct invloed op de zichtbaarheid (positie) binnen zoekmachines, zowel voor de organische als voor de betaalde resultaten. Dat betekent dat de kans afneemt dat bezoekers jouw website via een zoekmachine gaan vinden!

Gevolgen op de gebruikerservaring

Tijdens het ontwikkelingsproces van een website wordt er veel aandacht besteed aan content, informatiestructuur, functionaliteiten en het visueel ontwerp. Allemaal zaken die van groot belang zijn natuurlijk. De snelheid van een website is echter ook een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring. Nog sterker zelfs, als de website extreem langzaam inlaadt dan is dit misschien wel de aller belangrijkste factor. Mensen zijn niet zo geduldig en verwachten tegenwoordig een website waar snel doorheen genavigeerd kan worden. Het is dus cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw website niet structureel traag laadt. Voorkom dus irritatie bij de gebruiker! Want de concurrent is slechts een muisklik van je verwijderd.

Gevolgen voor het bedrijfsresultaat

De invloed van een trage website, via de gevolgen op de zoekmachine-ranking en gebruikservaring, heeft ook impact op het bedrijfsresultaat. De redenen hiervoor hebben we alvast voor jou opgesomd:

  • Websites met een lagere organische positie (door een langzame website) leidt tot minder verkeer via de organische zoekresultaten.
  • Op de website zelf kan een lage laadsnelheid leiden tot minder conversies op de doelen van de website. KISSmetrics heeft in een recent onderzoek aangetoond dat in het algemeen een seconde vertraging leidt tot een daling van 7% in de uiteindelijke conversie. In een recent project voor een grote non-profit organisatie binnen Nederland heeft User Intelligence bovenstaande bevindingen bevestigd. Uit de analyse blijkt dat een langere laadtijd inderdaad leidt tot een hogere bounce rate en tot minder conversies.
  • Advertenties binnen het Google netwerk die verwijzen naar langzame landingspagina’s, krijgen een lagere kwaliteitsscore. Door die lagere kwaliteitsscore, wordt de klikprijs (CPC) hoger om dezelfde positie binnen de advertentieresultaten te behouden. Hierdoor kunnen voor eenzelfde budget minder bezoekers worden gerealiseerd.

 

Kortom, een langzame laadsnelheid van websites of landingpages resulteren in minder organisch en betaald verkeer. Hierdoor loop je onnodig klanten en omzet mis en vandaar dat het optimaliseren op snelheid een belangrijk aspect is om rekening mee te houden. Maar hoe doe je dat?

Hoe meet ik de snelheid van mijn website?

Het begint allemaal met inzicht verkrijgen in de huidige laadtijd van jouw website. Dan heb je een nulmeting gedaan en tegelijkertijd een startpunt voor het optimalisatietraject. Het meten van de laadsnelheid van jouw website doe je gemakkelijk via de PageSpeed Insight tool deze is toegankelijk vanuit Google Search Console of via de website. Hier kun je het webadres invoeren en dan kun je de rest over laten aan Google. Na enkele seconden geeft Google de door jou opgevraagde labgegevens van de website. Hierin vind je de diagnostische gegevens en aanbevelingen voor zowel mobiele als desktop-versie van de website.

Meten is weten: gebruik verschillende tools

Er zijn meerdere tools die jouw website kunnen analyseren. Wij raden je aan om je niet blind te staren op de Google PageSpeed tool maar ook gebruik te maken van een van de onderstaande tools:

 

Iedere tool analyseert jouw website op zijn eigen werkwijze. Dit geeft jou inzicht op punten waar jou website beter en sneller kan zonder visueel kwaliteitsverlies te ondervinden. 

Hoe nu verder?

Nu weet je alles over hoe jouw website wordt beoordeeld door Google en heb je een overzicht van verbeterpunten die je kan optimaliseren. Waarschijnlijk loop je nu wel tegen een probleem op, het doorvoeren van dergelijke veranderingen vergen technische kennis. Heb jij een in-house developer voor in dienst? Dan kun je diegene vragen om de website te optimaliseren op snelheid. Is dit niet het geval, dan zit je nu waarschijnlijk met je handen in het haar. Geen paniek. Neem contact met ons op, onze specialisten helpen je graag verder. Dan ben je er zeker van dat jouw website straks weer helemaal voldoet aan de nieuwe standaard van Google.

Conclusie:

Langzame websites vormen al jaren een grote ergernis voor gebruikers. Deze negatieve invloed op de gebruikerservaring verlaagt zowel de organische als betaalde traffic naar jouw website en hierdoor loop je iedere dag opnieuw potentiële klanten en omzet mis. Kortom, laat geen omzet liggen, zorg dat jouw website weer up to date is!

Relevante blogs:

Website optimalisatie

Afbeeldingen optimaliseren voor een snellere website

Technologie

Webhosting: hoe werkt het

blue slice, Pastoor van den Bergstraat 5, 1921XN Akersloot, Nederland

© 2019 - 2022 - blue slice

Beoordelingen door klanten:

error: