Meteen naar de inhoud

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een website ontwikkelaar?

Webdevelopment

Een website ontwikkelaar kiezen: het kan een ingewikkelde klus zijn als je niet precies weet waar je op moet letten. Er zijn veel verschillende aanbieders en de mogelijkheden zijn eindeloos. In deze blog bespreken we een aantal factoren waardoor jij beter in staat bent om een goede keuze te kunnen maken.

1. Plan van aanpak

Wanneer je op het punt staat een ontwikkelaar in te schakelen voor jouw project, wil jij graag weten wat hij voor jou kan betekenen en hoe hij dat denkt te bereiken. Vraag hier dan ook naar en ga met elkaar in gesprek. Hoe kan jij immers jouw doelstellingen en doelgroep(en) bereiken als de ontwikkelaar hier niet eens mee bekend is?

Vraag aan de ontwikkelaar wat jouw rol is in het ontwikkeltraject en hoe zij te werk gaan. Een ervaren partij handelt transparant en kan jou in begrijpbare taal uitleggen hoe zij te werk gaan en waarom. Dit wordt vastgelegd in een plan van aanpak. Zo sta jij en de ontwikkelaar niet voor verassingen en weet jij precies waar je aan toe bent. 

2. Communicatie

Communicatie is de basis van een goede samenwerking. Wanneer de ontwikkelaar gelijk begint te praten over ingewikkelde termen zoals HTML, CSS of PHP. Dan weet je dat je verkeerd zit. Hoe kan je immers een doelgericht gesprek met elkaar voeren als jij niet eens weet waar het gesprek over gaat.

Bij blue slice leggen we ons ontwikkelproces graag in begrijpbare taal uit. Tevens heeft u een vast contactpersoon voor al uw vragen over uw project. Zo is het voor alle partijen duidelijk wat de verwachtingen zijn.

3. Bereikbaarheid

Nieuw opgeleverde websites en webshops kunnen kinderziektes bevatten, ook wel bugs genoemd. Dit kan variëren van een knopje die niet werkt tot complete pagina’s die niet bereikbaar zijn. Heel vervelend natuurlijk maar nog belangrijker is: wat doet de ontwikkelaar hiermee? 

Ga van te voren na of de ontwikkelaar ook na de oplevering van uw project voor u klaar staat. Bieden zij 24/7 ondersteuning of zijn zij enkel tijdens kantoor uren bereikbaar? en wordt jouw probleem serieus genomen en vervolgens snel opgelost? allemaal factoren waar je rekening mee dient te houden.

4. Betrouwbaarheid

Vertrouwen is een belangrijke factor bij het kiezen van een bureau of professional. Je wilt natuurlijk geen facturen ontvangen van werk aan jouw project zonder dat jij er vertrouwen in hebt dat er daadwerkelijk de vermelde inspanning is verricht. 

Betrouwbaarheid is een kwestie van gevoel. Er zijn natuurlijk factoren die dit kunnen versterken of ontkrachten. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de transparantie over de werkwijze, portfolio en recensies van klanten. Maar staar je hier niet dood op. Bij nieuwe bureau’s zijn er nog maar weinig projecten opgenomen in het portfolio en een gering aantal recensies openbaar. Dit betekent dan natuurlijk niet dat het dan een louche onderneming betreft.

5. Meedenkend vermogen

Tijdens het ontmoetingsgesprek, bij ons ook wel de kick-off meeting genoemd: kom je erachter of de ontwikkelaar actief met jou meedenkt. We spreken uit ervaring als we zeggen dat bij veel bureaus het motto luidt: de klant betaalt en is koning. Maar niet alles wat jij bedenkt levert een bijdrage aan het uiteindelijke doel van jouw website of webshop. Je schakelt immers niet voor niets de expertise van een professional in, toch?

Een ontwikkelaar kan dus gerust eens een keer nee zeggen als hij de toegevoegde waarde ervan niet inziet. Bij blue slice kan je gebruik maken van onze expertise. En zeggen we een keer nee, dan komen we graag over de brug met een advies over een passend alternatief. 

6. Gebruiksvriendelijkheid

Je hebt het ontwikkelen van jouw website uitbesteed, waarschijnlijk omdat je hiervoor zelf niet de technische kennis voor in huis hebt. In eerste instantie betaal je vaak alleen voor de ontwikkeling van jouw website. En niet voor het bijhouden en maken van kleine aanpassingen.

Om jou als ondernemer wel de vrijheid te geven om zelf kleine aanpassingen te maken: ontwikkelen wij al onze websites en webshops met WordPress en WooCommerce. Hierdoor krijg je toegang tot een overzichtelijk dashboard waar je zelf gemakkelijk kleine aanpassingen kunt maken. Wel zo prettig als je geen factuur ontvangt voor het toevoegen van ieder stukje tekst of afbeelding.

Wat ook fijn om te weten is dat je bij blue slice een WordPress cursus krijgt nadat jouw website is opgeleverd. Zo kun je direct zelfstandig kleine veranderingen toepassen en houd je meer tijd over om te doen waar jij goed in bent! Het volledige onderhoud van jouw website of webshop uitbesteden kan natuurlijk ook bij blue slice.

7. Prijs

Wanner je een website of webshop wilt laten maken, wordt je geconfronteerd met veel verschillende aanbieders die allemaal andere prijzen hanteren. De kosten van het laten ontwikkelen kunnen een doorslaggevende factor zijn voor uw keuze. 

Veelal geldt voor het laten maken van een website of webshop: goedkoop is duurkoop.

Op reclames zie je vaak dat het maken van een website al kan vanaf 1 euro. Dit betreft vaak alleen maar de hosting, waarbij het huren van de serverruimte het eerste jaar 1 euro per maand betreft. Dan moet je natuurlijk wel een domeinnaam hebben en een website die je kan vertonen.

Een website ontwikkelen kost tijd. Dus de basisprijs moet toch ergens terugverdiend worden. Als dit niet in de ontwikkelingskosten zit, dan wordt dit vaak gedaan door hoge maandelijkse kosten in rekening te brengen. Zo ben je aan het einde van het ontwikkelingstraject net zoveel of misschien nog wel meer geld kwijt.

Tevens hoef je dan niet op (marketing)ondersteuning te rekenen als er iets mis is met de website. Geen fijne gedachte, wanneer jij net hoge verwachtingen hebt geschept over het resultaat. Het is dus verstandig om te kiezen voor een transparante en betrouwbare partner, waarbij je weet wat je kunt verwachten.

8. Terugkerende kosten

Een website is eigenlijk nooit af: wanneer jouw business groeit, groeit jouw website met je mee. Domeinnamen, hosting, licenties en onderhoud: allemaal periodieke kosten die je bij iedere website ontwikkelaar tegenkomt. 

Let hier goed op voordat je de samenwerking aan gaat zodat je niet voor verassingen komt te staan. 

9. Veiligheid

Jouw website zou een veilige plek moeten zijn voor alle gebruikers en bezoekers. Servers kunnen zeer gevoelige informatie bevatten over jouw bedrijf en over jouw klanten.

Beveiliging is daarom van groot belang. Dus vraag jouw ontwikkelaar wat zij doen om jouw (persoons)gegevens te beschermen. In een eerder blog hebben we hier al eens aandacht aanbesteed, hier kun je meer lezen over dit onderwerp.

10. Updates van het systeem

Zoals we al eerder hebben genoemd: veiligheid is belangrijk. WordPress en plugins moeten om deze reden regelmatig worden bijgewerkt naar de meest recente versie. Zo houden we hackers buiten de deur. Updaten van het systeem of losse plugins vergen enige kennis en er gaat soms iets verkeerd. Het resultaat kan zijn dat functionaliteiten niet meer werken. Het is dan ook aan te raden om deze handeling door de ontwikkelaar uit te laten voeren. Tip: vraag voordat je een samenwerking aangaat of deze kosten in het onderhoudspakket zijn inbegrepen, of dat je hiervoor een aparte factuur krijgt.

Bij blue slice vallen updates van het systeem binnen het onderhoudspakket. Zo ben je ervan verzekerd dat de updates zorgvuldig worden uitgevoerd en dat je bent voorzien van de meest recente technieken. 

11. Eigenaar van de broncode

Wanneer je een aankoop doet, ben je normaal gesproken eigenaar van het product of krijg je bepaalde rechten. Helaas werken niet alle webontwikkelaars zo, dat wanneer je een website laat ontwikkelen, dat de broncode ook automatisch aan jou toe behoort. Maar wat doe je dan als er onverhoopt iets misgaat, of wilt wisselen van webbureau?

Zorg ervoor dat de broncode altijd jouw eigendom is, zodat je altijd de vrijheid behoud om te bepalen wat er in de toekomst met de code gebeurd. Informeer dus altijd bij de ontwikkelaar wie de eigenaar is van de broncode. Weigert de betreffende partij jouw het eigendom te geven, zoek dan verder!

Bij blue slice zijn wij eigenaar van de broncode tot het moment dat het onderhoudspakket is verlopen. Tussentijds opzeggen? Dat is geen probleem, u krijgt van toegang tot de broncode. Zodat u uw website kunt verhuizen naar een andere partij.

12. Hosting

Een hostingpartij biedt serverruimte aan waarop jouw website word gehost. Een ontwikkelaar besteed dit vaak uit aan een gespecialiseerde partij of heeft eigen serverruimte beschikbaar.

Wij kunnen uit ervaring zeggen dat het fijn is als je hier zelf geen omkijken naar hebt. Een betrouwbare hostingpartij kiezen kost je veel uitzoek werk en bovendien krijg je te maken met een extra contactpersoon.

Om die reden werkt blue slice samen met Siteground als onze hostingpartner. Hierdoor heb jij geen omkijken meer naar jouw hosting en geniet je van maximale prestaties.

13. Kennis

Heeft de ontwikkelaar van jouw website alle kennis in huis om van jouw website een succes te maken? Design, development en (online)marketing zijn drie hele verschillende vakgebieden en niet elke aanbieder heeft deze expertises in huis. 

Kijk dus voordat je de samenwerking aangaat, welke disciplines de ontwikkelde partij in huis heeft en hoe deze aansluiten bij de doelen die jij wilt bereiken.

Relevante blogs:

WordPress

WordPress 5.5: alles wat je wilt weten over de nieuwe update

Web development

CMS systeem kiezen: waar moet je op letten?

blue slice, Pastoor van den Bergstraat 5, 1921XN Akersloot, Nederland

© 2019 - 2022 - blue slice

Beoordelingen door klanten:

error: