Meteen naar de inhoud

WordPress 5.5: alles wat je wilt weten over de nieuwe update

WordPress

In WordPress 5.5 “Eckstine” draait het grotendeels om de vernieuwde block editor. Maar er zijn andere interessante functies die WordPress 5.5 met zich meebrengt; in dit blog vertellen wij jou meer over deze functies en hoe jouw website hierdoor wordt verbeterd.  

In de nieuwste WordPress update (versie 5.5) ligt de focus grotendeels op verbeteringen aan de block editor. De ontwikkelaars hebben de editor overzichtelijker gemaakt en nieuwe functies toegevoegd. Daarnaast is het vanaf nu ook mogelijk om automatisch thema’s en plugins te laten updaten en maakt WordPress automatisch sitemaps aan. Tevens wordt lazy loading van afbeeldingen en video’s standaard ondersteund. Een grote update dus, die de gebruikersgemak, snelheid en vindbaarheid van jouw WordPress website een boost geven! 

Verbeteringen aan de editor

De ontwikkelaars hebben voornamelijk de block editor onderhanden genomen. Wanneer je linksboven in de editor op het plus-icoontje (+) klikt, ontvouwt zich een menu met alle beschikbare blokken. Hierdoor hoef je voortaan niet meer te zoeken naar het juiste blok. Super handig! Tevens kan je tijdens het bouwen van jouw pagina het menu geopend houden en door de vernieuwde interface van het menu kan je in een oogopslag het juiste blok vinden dat je nodig hebt. Super efficient natuurlijk. Maar als je een pagebuilder zoals Elementor gebruikt, dan heb je deze functie al!

Blokken snel zoeken en vinden

Bieden de blokken die je in de editor hebt je niet genoeg bewegingsvrijheid en ben je opzoek naar een specifiek soort blok, dan is er goed nieuws want vanaf nu kan je zoeken naar plugins terwijl je aan het ontwikkelen bent. In het geval dat je onder een bepaalde zoekterm geen blokken kan vinden, verschijnt er eventueel een plugin als alternatief. Je kan dan op blok toevoegen klikken en de plugin wordt gedownload. Zo kan je direct door met het ontwikkelen.

Foto's bewerken in de editor

De nieuwe afbeeldingseditor ziet er niet alleen beter uit. Hij heeft ook een handige nieuwe functie gekregen: je kunt vanaf nu je afbeeldingen rechtstreeks bijsnijden terwijl je schrijft. Het originele bestand blijft behouden, de aangepaste afbeelding wordt gewoon apart opgeslagen in de mediabibliotheek.

Automatische updates voor plugins en thema's

Voorheen moest je handmatig al jouw plugins en thema’s updaten. Sinds WordPress 5.5 is dit verleden tijd. Nu kan je dit volledig automatiseren, super handig! Zoals je al ongetwijfeld weet zijn verouderde plugins/thema’s kwetsbaar tegen hackers. Dus het automatisch updaten van plugins en thema’s is niet alleen super handig, het bevorderd ook de veiligheid van jouw website!

Automatisch updaten van plugins schakel je in door te navigeren naar het plugin-overzicht: (Plugins>Geïnstalleerde plugins) en selecteer “Auto-updates inschakelen”

Het werkt op dezelfde manier met thema’s. Navigeer naar het thema overzicht: (Weergave>Thema’s) en vervolgens selecteer je in de thema-details “Auto-updates inschakelen”

Nu updaten al jouw plugins en thema’s automatisch. Let er overigens wel op dat als je plugins hebt die problemen opleveren voordat andere plugins zijn geüpdatet, dat je deze dan handmatig bijwerkt om problemen met de toegankelijkheid van je website te voorkomen.

WordPress XML-sitemaps

Een sitemap is een dynamische inhoudsopgave voor zoekmachines. Het helpt Google, Bing en andere zoekmachines om de inhoud van je website te analyseren en vast te houden zodat ze jouw website kunnen koppelen aan de zoekvraag van de gebruiker.

Voorheen maakte je waarschijnlijk gebruik van een plugin voor de SEO van jouw website, deze plugin maakte voor jouw website een XML-sitemap aan. Nu doet WordPress dit vanzelf (als je versie 5.5 hebt geïnstalleerd natuurlijk) en slaat deze automatisch op in de hoofdmap van jouw WordPress installatie.

Via de Google Search Console heb je de mogelijkheid om jouw Sitemap te koppelen. Hierdoor kan je informatie verkrijgen over de prestaties van jouw website maar kan je ook Google informeren over nieuwe content op jouw website. Hierdoor kan Google jouw website beter presenteren in de resultaten. Dit verhoogd de online zichtbaarheid van en dus het aantal bezoekers op je site!

Lazy Loading

Voorheen had je waarschijnlijk een cashing plugin die deze functie al had maar vanaf het moment dat je updatet naar WordPress versie 5.5 wordt Lazy Loading automatisch geactiveerd. Dus voor iedereen die hier nog geen aparte (premium) cashe plugin voor had, zal de prestaties van zijn website zien verbeteren. Fijn toch? maar wat is Lazy Loading nou eigenlijk: met deze functie worden afbeeldingen pas geladen wanneer bezoekers op het gedeelte van de pagina komen waar de afbeelding in beeld komt. Dit verhoogt de FCP (First Contentful Paint) dus je website wordt merkbaar sneller, maar verbruikt ook minder bandbreedte. 

Jouw website online beter vindbaar, sneller en veiliger

Met de nieuwe versie van WordPress hebben de ontwikkelaars goed werk geleverd. De block editor is een stuk overzichtelijker geworden, waardoor er een stuk efficiënter gewerkt kan worden. Doordat ook de foto-editor onder handen is genomen zijn jouw nieuwe artikelen en webpagina’s zo ontwikkeld!

De implementatie van Lazy Loading maakt plugins voor alleen dit doel overbodig, maar waarschijnlijk doet jouw cashe plugin veel meer dan alleen een Lazy Loading activeren. Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor de XML-sitemap. De SEO tool die jij gebruikt doet veel meer dan alleen een sitemap maken. Maar hierdoor is de kans groot dat je twee ineens 2 sitemaps hebt. Om deze reden is het verstandig om jouw SEO tool te controleren en indien nodig te deactiveren.

Automatisch updaten van plugins en thema’s hebben niet alleen maar voordelen. Er kleven ook risico’s aan. Zo kan het gebeuren dat bepaalde plugins niet meer werken en dat onderdelen van jou website ontoegankelijk worden. Activeer deze functie dus alleen voor plugins waarvan je weet dat deze geen problemen opleveren. Maar verder is dit een hele fijne verbetering en bovendien zorgt dit ervoor dat je website beter beveiligd is tegen hackers.

Nu weet je alles over de nieuwe WordPress update en kun je direct aan de slag met de nieuwe editor en/of het controleren van jouw plugins op dubbele functies voor Lazy Loading en het maken van sitemaps. En indien nodig verwijderen. Mocht je nu nog vragen hebben over de nieuwe update of over jouw website, stel ze dan gerust via de mail of bel ons. Onze specialisten helpen u graag verder!

Relevante blogs:

Website optimalisatie

Google PageSpeed update: wat betekend dit voor jouw website?

Website optimalisatie

Lazy loading: wat is het en welke voordelen zijn er

blue slice, Pastoor van den Bergstraat 5, 1921XN Akersloot, Nederland

© 2019 - 2022 - blue slice

Beoordelingen door klanten:

error: